Sanur - 14 januari 2015

14 januari 2015 - Sanur, Indonesië

Bali anno 2015

Er is in de loop der jaren in Bali veel veranderd. Gelukkig valt het in Sanur allemaal wel mee, maar het gaat hier wel geleidelijk aan. De laatste keer dat wij hier waren was in 2001. Wijn was er in die tijd helemaal nauwelijks te krijgen. Inmiddels hebben ze hier zelfs wijngaarden. Ook hebben ze de cocktails ontdekt. Kunnen ze leuk wat mee verdienen. Sigaretten hebben ze tegenwoordig in alle geuren en smaken. Vroeger verkochten ze alleen maar kretek.

De restaurants zijn tegenwoordig erg gevarieerd. De meeste keukens zijn hier wel te vinden. Ook vind je in Sanur een groot "warenhuis/supermarkt" Hardy's. 

Fietsen en scooters zijn volop te huur. Ook geen enkel probleem om ander vervoer te regelen. Taxi's volop te verkrijgen, die een meter hebben. Nog allemaal erg goedkoop.

Religie

De meest voorkomende religie op Bali is het Balinese Hindoeïsme. Ruim 9 van de 10 Balinezen is aanhanger van deze religie, wat bestaat uit een combinatie van Balinese mythologieën en hindoeisme invloeden uit delen van Azië. Dit uit zich voornamelijk in de vele rituelen en ceremonies waaraan de Balinezen hun hele leven aan gebonden zijn.

Volgens Balinezen heeft alles een ziel, dus naast levende wezens kan zelfs een scooter een geest in zich hebben. Alle rituelen en ceremonies zijn bedoeld om zichzelf te beschermen.

Wij hopen voordat we hier weggaan een crematie te kunnen mee maken. Men gelooft hier in reïncarnatie en dat een persoon na de dood terugkeert in het gedaante van een mens. Om deze wedergeboorte te garanderen moet de ziel loskomen van het lichaam. Vandaar de crematie. Een crematie ceremonie luistert erg nauw. Vaak wordt er jaren voor gespaard, zodat de overledene eerst begraven wordt, om als het geld bij elkaar gespaard is uiteindelijk waardig te kunnen worden gecremeerd.Iedereen is welkom op een crematie op Bali, want hier telt: hoe meer mensen erbij zijn, hoe groter hert aanzien van de overledene is en dus van de nabestaanden. Er worden zelfs mensen ingehuurd, om het aantal mensen die de overledene de laatste eer bewijzen, te vergroten. Een metershoge 'lijktoren' met talloze attributen toont bijvoorbeeld hoe een crematie in Bali een feestelijke gebeurtenis is waar massa's mensen op afkomen.

Foto’s